HU | EN
Regisztráció » Elfelejtette jelszavát?
The Fishmarket, selfish hal termékek

Recept sorozat II. rész - Sushi hajó

2013.01.03

Kategóriák: recept,

 

A képen látható sushi összeállítás típusai és azok receptúrája

Nigirik

sushi rizs gombócra 18 gramm helyezett különböző feltétek, balról jobbra haladva a képen a következők láthatók:

hokkigai (pirosvégű  hoki kagyló)  1db / nigiri        
ebi (fekete tigris rák) 1db / nigiri
hiramasa (érdesfarkú hal) 15-17 gramm
maguro (vörös tonhal)  15-17 gramm
ika (tintahal) 15-17 gramm
sake (kiráy lazac)  15-17 gramm

Makik

(noriba – algalapba tekert sushirizs 80 gramm  a jelleget adó hallal, zöldséggel vagy tengeri finomsággal)

a hajó orrában avokádós maki
a hajó testében ebi ten tobikko maki (ráktempurás tekercs repülőhalkaviárral) és tekkyu maki (tonhalas tekercs uborkával). Ezek kifordított tekercsek, vagyis uramakik.
a hajó végében shiitake gombás és avokádós tekercsek láthatók

 

Sushirizs elkészítése:

A japán rizst alaposan átmossuk, rizsfőzőben készre főzzük. Ha elkészült, sushiecettel ízesítjük és jól átkeverjük. Ezután hűtjük, ezt a műveletet ventilátorral vagy japán legyezővel ajánlott végezni.

Nigirik készítése:

Az imént leírt módon elkészített sushirizsből rizsgombócokat  18 gramm formázunk úgy, hogy minél kevesebbszer gyúrjuk meg a rizst, mert az megkeményedik. A halakat vékonyra szeleteljük, majd wasabival (zöldtormával) megkenjük és ráhelyezzük a rizsgombócra.

Tekercsek (makik) elkészítése:

Hosomaki (normál tekercs): Az algalapot bambusztekerőre helyezzük. Ráhalmozzuk a sushirizst  80 gramm és szétterítjük. Közepét vékonyan megkenjük wasabival, belehelyezzük a méretre vágott halat, rákot, vagy zöldséget,kb 30-40 gramm  és bambusztekerővel feltekerjük. Az alga pár perc alatt megszívja magát a sushirizs nedvességével és vágható állapotúvá válik. Négybe, hatba, vagy nyolcba vágjuk, típustól függően.

Uramaki (kifordított tekercs): Annyiban különbözik a normál tekercs készítésétől, hogy miután ráhelyeztük a sushirizst 90 gramm az algalapra, megkenjük repülőhalkaviárral (tobikko) és megfordítjuk a tekerőn. Ezután helyezzük bele a jelleget adó anyagot kb 30-40 gramm és úgy tekerjük fel. Vágása megegyezik a normál tekercsével.

Mindkét tekercstípus tálalásakor és a nigiriknél is wasabit (zöldtormát), pácolt gyömbért és szójaszószt kínálunk mellé.

Élményekben gazdag és sikeres próbálkozást kívánunk a japán konyha kedvelőinek és jó étvágyat az elkészült finomságokhoz!

Recept by Fuji Restaurant

Japanese  chef: Miyazaki Emiko

       


Címkék: sushi, nigirik, makik, sushirizs, japán,