HU | EN
Regisztrci » Elfelejtette jelszavt?
The Fishmarket, selfish hal termkek

Recept sorozat II. rsz - Sushi haj

2013.01.03

Kategrik: recept,

 

A képen látható sushi összeállítás típusai és azok receptúrája

Nigirik

sushi rizs gombócra 18 gramm helyezett különböz feltétek, balról jobbra haladva a képen a következk láthatók:

hokkigai (pirosvég  hoki kagyló)  1db / nigiri        
ebi (fekete tigris rák) 1db / nigiri
hiramasa (érdesfarkú hal) 15-17 gramm
maguro (vörös tonhal)  15-17 gramm
ika (tintahal) 15-17 gramm
sake (kiráy lazac)  15-17 gramm

Makik

(noriba – algalapba tekert sushirizs 80 gramm  a jelleget adó hallal, zöldséggel vagy tengeri finomsággal)

a hajó orrában avokádós maki
a hajó testében ebi ten tobikko maki (ráktempurás tekercs repülhalkaviárral) és tekkyu maki (tonhalas tekercs uborkával). Ezek kifordított tekercsek, vagyis uramakik.
a hajó végében shiitake gombás és avokádós tekercsek láthatók

 

Sushirizs elkészítése:

A japán rizst alaposan átmossuk, rizsfzben készre fzzük. Ha elkészült, sushiecettel ízesítjük és jól átkeverjük. Ezután htjük, ezt a mveletet ventilátorral vagy japán legyezvel ajánlott végezni.

Nigirik készítése:

Az imént leírt módon elkészített sushirizsbl rizsgombócokat  18 gramm formázunk úgy, hogy minél kevesebbszer gyúrjuk meg a rizst, mert az megkeményedik. A halakat vékonyra szeleteljük, majd wasabival (zöldtormával) megkenjük és ráhelyezzük a rizsgombócra.

Tekercsek (makik) elkészítése:

Hosomaki (normál tekercs): Az algalapot bambusztekerre helyezzük. Ráhalmozzuk a sushirizst  80 gramm és szétterítjük. Közepét vékonyan megkenjük wasabival, belehelyezzük a méretre vágott halat, rákot, vagy zöldséget,kb 30-40 gramm  és bambusztekervel feltekerjük. Az alga pár perc alatt megszívja magát a sushirizs nedvességével és vágható állapotúvá válik. Négybe, hatba, vagy nyolcba vágjuk, típustól függen.

Uramaki (kifordított tekercs): Annyiban különbözik a normál tekercs készítésétl, hogy miután ráhelyeztük a sushirizst 90 gramm az algalapra, megkenjük repülhalkaviárral (tobikko) és megfordítjuk a tekern. Ezután helyezzük bele a jelleget adó anyagot kb 30-40 gramm és úgy tekerjük fel. Vágása megegyezik a normál tekercsével.

Mindkét tekercstípus tálalásakor és a nigiriknél is wasabit (zöldtormát), pácolt gyömbért és szójaszószt kínálunk mellé.

Élményekben gazdag és sikeres próbálkozást kívánunk a japán konyha kedvelinek és jó étvágyat az elkészült finomságokhoz!

Recept by Fuji Restaurant

Japanese  chef: Miyazaki Emiko

       


Cmkk: sushi, nigirik, makik, sushirizs, japn,
Kiskereskedelmi rlistnkat IDE KLIKKELVE tekintheti meg!