HU | EN
Regisztrci » Elfelejtette jelszavt?
The Fishmarket, selfish hal termkek

Recept sorozat I. rsz - Tejsznes fehrboros halleves

2013.01.02

Kategrik: Recept,

 

Tejszínes fehérboros halleves pisztráng gombócokkal

Hozzávalók 4-6 fre:

1 nagyobb pisztráng (55 dkg)        
2 liter víz
2 fej vöröshagyma (15 dkg)
2 babérlevél
3 gerezd fokhagyma
csipet sáfrány
10-15 szem fekete bors
1 kis citrom héja
1 szál petrezselyemgyökér (15 dkg)
1 szál répa (15 dkg)
3-4 kelkáposzta levél
2 dl tejszín
 
gombóc:
25 dkg halhúsra
2 tojás
3 ek zsemlemorzsa
fekete bors

 

Elkészítése:

A pisztrángot átöblítjük, majd fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel. Hozzáadjuk a meghámozott, egészben hagyott vöröshagymát, megtisztított, nagyobb darabokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, az egészben hagyott kelkáposzta leveleket, a megtisztított, kés pengéjével meglapított fokhagymát, a babérlvelelet, a citrom finomra reszelt vagy citrushámozóval csíkokra vágott héját, sáfrányt, egész szemes borsot. Felforraljuk, majd kis lángon gyöngyöztetve fzzük.

Nagyjából fél óra múlva, amikor a hal már puhára ftt, kiemeljük a halat, levágjuk a fejét, farkát, uszonyait, lehúzzuk a brét és leszedjük a halhúst a szálkákról. Ez nagyon könnyen megy, a ftt hal puha, omlós húsát sokkal könnyebb leszedegetni a szálkákról, mint a halat kifilézni eltte, ezért az ebben kissé gyakorlatlanabbak is bátran próbálkozhatnak vele.

A visszamaradt haltörmeléket, fejet, farkat, uszonyokat, gerincet, brt visszatesszük a levesbe és azt további 1-1,5 órán át gyöngyöztetve fzzük, majd sr tüllön átszrjük.

A halhúst késsel finomra aprítjuk (de át is lehet darálni), majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az elhabart tojást, zsemlemorzsát és összegyúrjuk. Jól formázható massza a végeredmény, melybl diónyi gomócokat gyúrunk.

Az átszrt levest felforraljuk majd kifzzük benne a gombócokat. Amint felúsznak a leves tetejére, szrlapáttal kiemeljük, félretesszük.

A levest leülepítjük, ismét átszrjük (itt már elég egy szrn is), majd hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk.

Tálalásnál a gombócokat visszatesszük a levesbe.

Tipp: a leves tejszín nélkül és a gombócok elre is elkészíthetek, karácsony este elég összeforralni a levest a tejszínnel és a gombócokkal.

 

Recept by Herczeg Gabriella

Cmkk: halleves, pisztrng,
Kiskereskedelmi rlistnkat IDE KLIKKELVE tekintheti meg!