Lazacfilé diómártással és sült spárgával
2012.11.30Kategóriák: Recept,
Lazacfilé diómártással és sült spárgával
Hozzávalók 2 fõre:
25 dkg lazacfilé |
![]() |
só | |
fekete bors | |
1 dl száraz fehérbor | |
1 salotta | |
1 gerezd fokhagyma | |
1 kis csokor kakukkfû | |
1 marék dió finomra aprítva (vagy darált dió, 3-4 dkg) | |
1 dl tejszín | |
1 ek vaj | |
1 ek olívaolaj | |
1 köteg zöld spárga (50 dkg) | |
1 ek vaj | |
csipet barnacukor |
Elkészítése:
A salottát finomra aprítjuk, a fokhagymát szintén. Az egy evõkanálnyi vaj és olívaolaj keverékét felhevítjük, majd 2-3 percig sütjük benne a lazacot a bõrös oldalán, 1-2 percig a másikon, amíg az oldalán nézve a halfilé teljesn kivilágosodik (ha ezen a ponton azonnal kivesszük a serepenyõbõl, akkor belül még rozé marad). Sütés közben sózzuk, borsozzuk. A lazacot kiszedjük, félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban üvegesre sütjük a salottát a dióval, hozzáadjuk a fokhagymát, a csokorba kötött kakukkfüvet, átkeverjük, felöntjük a borral, beforraljuk. Végül hozzáadjuk a tejszínt, borsozzuk, összeforraljuk, visszaszedjük bele a lazacfiléket és összemelegítjük.
Közben a fás szárától megfosztott, elpattintott, nagyjából 5 centis darabokra vágott spárgát a maradék vajban csipet cukorral megsütjük.
Tálalásnál a kakukkfüvet kidobjuk, majd a mártással együtt tálaljuk a lazacot. Mellé sült spárgát adunk.
Recept by Herczeg Gabriella
Címkék: lazac, lazacfilé, dió, spárga,